Kookosöljy ja palmuöljy saippuan tuotannossa

Kookos ja palmu saippuan tuotannossa.

Kookos ja palmuöljy ovat erittäin suosittuja elintarvikkeita sekä kosmetiikan raaka-aineita. Etenkin palmuöljyn ympäristövaikutuksia on kuitenkin tuotu lähivuosina enemmän julkisuuteen. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on tuoda laajasti sekä ytimekkäästi esiin, miten kyseiset rasvat vaikuttavat ympäristöön, miksi niitä tulisi vältellä ja miksi me emme käytä saippuoissamme kyseisiä öljyjä.

Palmuöljy

Palmuplantaaseja perustetaan sademetsien alueelle pienentäen uhanalaisten lajien elintilaa. Sademetsät sitovat hiilidioksidia ilmasta ja tuottavat happea. Turvemaalla sijaitsevat sademetsät sitovat myös maaperään valtavat määrät hiilidioksidia, joka vapautuu ilmakehään, kun metsä kaadetaan ja maa muokataan viljelymaaksi. Metsäkato aiheuttaa arviolta noin viidenneksen maailman kasvihuonepäästöistä. Määrä on enemmän kuin koko maailman lento-, juna- ja autoliikenne yhteensä.

Kaikesta palmuöljystä 90 % tuotetaan Indonesiassa ja Malesiassa. Mikäli metsähakkuiden tahti jatkuu, 90% Indonesian sademetsistä on tuhottu vuoteen 2022 mennessä. Borneolla metsähakkuiden määrä on vähenemään päin, mutta senkin sademetsistä on jo kaadettu 68%. Ongelmana on, että viljelyn tuloksena ravinteet lähtevät maasta ja sen sijaan että varmistettaisiin ravinteiden paluu maahan, hakataan mieluummin uutta kasvumaata.

Kookosöljy

Kookosöljyä tuotetaan eniten Filippiineillä ja Indonesiassa. 2020 kesällä julkaistun tutkimuksen mukaan kilon tuottaminen kookosöljyä haittaa eliölajeja yli viisi kertaa enemmän verrattuna kiloon palmuöljyä. Kookosöljy kasvatetaan trooppisilla saarilla lähellä uhanalaisten eliöiden elinympäristöä.

Öljyt NODAn saippuoiden tuotannossa

Saippua valmistetaan öljystä ja rasvoista. Niiden merkitystä saippuan teossa ei tule vähätellä laisinkaan ja yksi suurimmista haasteista onkin löytää niiden täydellinen suhde. Etenkin kookosrasva on erittäin suosittu saippuoiden raaka-aine sen hyvän vaahtoavuuden ja puhdistavuuden takia. Myös palmuöljyä käytetään paljon saippuan valmistuksessa, koska se tekee saippuasta kovan. Suurimmasta osasta saippuoista löytyy jompaa kumpaa rasvaa. Suosittelemme aina tarkastamaan tuotetiedot ennen ostamista.

NODAn saippuat sisältävät ainoastaan kotimaisia öljyjä. Pääraaka-aineemme on rypsiöljy, joka on luonteeltaan samantyylinen kuin oliiviöljy, joka taas on suosituin palasaippuoiden raaka-aine. Lisäksi lisäämme reilusti pellavansiemenöljyä, joka edistää saippuoidemme hoitavuutta. Etsimme jatkuvasti uusia kasvirasvoja, joiden avulla kehittää saippuaamme.

Vastaus siihen, miksi emme käytä tuotteissamme palmu- tai kookosöljyä, tai mitä tahansa muuta rasvaa toiselta puolelta maapalloa, on että meidän ei tarvitse. Saippuan tehtävän suorittaa erittäin hyvin Suomessa tuotetut öljyt, ja mielestämme se on rikkaus, josta meidän tulee pitää kiinni.

1 kommentti

  • Mainostatte kotimaisuutta. Mutta teatree, sitruuna ym. eivät todellakaan ole kotimaisia. Rypsin kasvatuksessa käytetään todella paljon korrenlyhentäjä-, kasvunedistäjä-, kasvinsuojelu- ja tuleentumista edistäviä aineita, jotka KAIKKI ovat myrkyllisiä iholle laitetuina. Vain luomutuotteet olisivat sopivia, mutta niitä ette käytä hinnan vuoksi. Mainontanne on harhaanjohtavaa ja siten valheellista.

    agrologi

Jätä kommentti